Tłusty czwartek czyli pączki dla każdego
Pączki dietetyczne
Wystarczy odjąć kilka składników lub zamienić je na zdrowe zamienniki i tak powstaje przepis na dietetyczne policzki.
Składniki:
Ciasto
• 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
• 1 szklanka mąki orkiszowej
• pół szklanki ciepłego mleka roślinnego
• jajko
• ćwierć szklanki ksylitolu
• opakowanie drożdży instant
Lukier
• ksylitol
• woda
• sok z cytryny
Nadzienie
• dowolny dżem lub konfitura bez dodatku cukru
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie sypkie składniki: mąki, drożdże, cukier, możemy dodać szczyptę soli. Jajko mieszamy z mlekiem w oddzielnej miseczce, a następnie dodajemy do suchych składników. I mieszamy i wyrabiamy gęste ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie około godziny dzielimy ciasto i formujemy płaski placki, w środek kładziemy nadzienie, a następnie sklejamy formujemy zgrabne kulki. Po zużyciu całego ciasta odstawiamy pączki ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 stopniach około 20 minut (należy sprawdzać). Ostudzone pączki polewamy lukrem z ksylitolu.
Lukier:
Ksylitol mielimy na puder w młynku. Mieszamy sok z cytryny z wodą i stopniowo dodajemy do pudru, ucieramy do uzyskania gładkiej masy.