reklama
kategoria: Kulinaria
21 maj 2021

Frittata na mój sposób

fot. nadesłane
Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
REKLAMA
Chyba każdemu z nas zdarzyło się wyrzucić białka z jajek, kiedy do przepisu potrzebowaliśmy samych żółtek. Ja już tego nie robię od bardzo dawna, nauczyłam się je mrozić i często kiedy lodówka świeci pustkami, rozwiązują mi problem.

Dziś podam Wam przepis na frittatę “na mój sposób” doskonałe danie, nie tylko ze względu na swój smak ale również na oszczędność czasu, bo przygotowuje się ja zaledwie w kilka minut. Może być też kapitalnym rozwiązaniem kiedy wpadną do nas niezapowiedziani goście. Właśnie wtedy mogą nam się przydać niewykorzystane z przepisów białka.

FRITTATA Z GRZYBAMI NA MÓJ SPOSÓB

Składniki na patelnię o średnicy 26 cm

3 jajka + 4 białka
2 cebule
30 gr masła
350 gr grzybów
50 ml białego wina (opcjonalnie)
1 łyżka mąki
1/6 łyżeczki sody oczyszczonej ( czubek łyżeczki)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Masło rozpuść na patelni, dodaj poszatkowaną cebulę, zeszklij na średnim ogniu. Grzyby umyj pokrój tak jak lubisz wrzuć do cebuli i podsamaż, podlej winem (opcjonalnie) i duś do momentu wyparowania wina, dopraw do smaku. Białka ubij na sztywną pianę, lekko posól, wymieszaj delikatnie z żółtkami, mąką i szczyptą sody. Połącz masę jajeczną z przestudzonymi grzybami. Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę masła, na gorącą przelej masę jajeczną i smaż około 5 min na średnim ogniu. Delikatnie obróć pomagając sobie płaskim talerzem i smaż kolejne 5 min.

Frittata w tym wydaniu jest niesamowicie delikatna.

 Smacznego !!

Dla miłośników Włoch i tych którzy uczą się włoskiego przepis w oryginalnym języku


Frittata a modo mio

Italia a tavola. Da Roma esclusivamente per Twoje Miasto Bea De Santis


Penso che a ognuno di noi sia capitato di buttare via gli albumi dalle uova quando avevamo bisogno solo dei tuorli per la ricetta. Io ormai non li butto più da molto tempo, ho imparato a congelarli e spesso, quando il frigorifero è vuoto, mi risolvono il problema.

Oggi vi do la ricetta della frittata "a modo mio", un ottimo piatto, non solo per il suo gusto, ma anche perché fa risparmiare tanto tempo, si prepara in pochi minuti. Può anche essere un'ottima soluzione quando ospiti non annunciati vengono da noi ed è allora che abbiamo bisogno di ricette buone e veloci.

FRITTATA AI FUNGHI, A MODO MIO

Ingredienti per una padella del diametro di 26 cm

3 uova + 4 albumi
2 cipolle
30 grammi di burro
350 gr di funghi
50 ml di vino bianco (facoltativo)
1 cucchiaio di farina
1/6 cucchiaino di bicarbonato di sodio (punta di un cucchiaino)
Sale e pepe a piacere

Preparazione

Sciogliere il burro in una padella, aggiungere la cipolla tritata, rosolare a fuoco medio. Lavate i funghi, tagliateli a piacere, aggiungeteli alla cipolla e lasciateli cuocere. Bagnate con il vino (facoltativo) e fateli cuocere finché l’alcool non sarà evaporato, condite a piacere. Montare gli albumi a neve ben ferma, salarli leggermente, mescolarli delicatamente con i tuorli, la farina e un pizzico di bicarbonato di sodio. Mescolare la massa di uova con i funghi raffreddati. Preriscaldate la padella, aggiungete un po' di burro, versateci sopra l'uovo e fatelo cuocere per circa 5 minuti a fuoco medio. Girare delicatamente con una placca piana e cuocere per altri 5 minuti.

La frittata in questa versione è incredibilmente delicata.

 Buon Appetito !!!
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Bieruń
3.8°C
wschód słońca: 07:18
zachód słońca: 15:46
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Bieruniu